Teatrul antic – un fenomen de cultură și istorie în spațiul dobrogean

DSC_0094 (2)

Festivalul Antic de la malul Mării, ce tocmai s-a încheiat, ne obligă mai mult sau mai puțin să ne întoarcem pe cărările istoriei, la originile noastre.

Dobrogea este un spațiu unic, care păstrează importante comori ale civilizației și istoriei. Datorită principalelor colonii grecești întemeiate aproximativ în a doua jumătate a secolului VII î.Hr. pe teritoriul românesc al Mării Negre (Istria, Callatis și Tomis), teatrul antic are o vechime considerabilă în spațiul spiritual dobrogean.

Teatrul însemna pentru greci un fenomen cultural, educativ, cetățenesc și moral. Valorile esențiale ale antichității erau echilibrul, măsura, omul fiind așezat în centrul tuturor valorilor. În Grecia Antică, spectacolele reprezentau nu doar o manifestare literară (organizată sub forma unui concurs dramatic), ci și o sărbătoare populară, mult așteptată de cetățeni. Măreția fenomenului și sensul social înalt al tragediei grecești au ajuns la apogeu în perioada de glorie a celor trei mari personalități: Eschil, Sofocle și Euripide (sec. VI – V î.Hr.). Statul își asuma responsabilitatea pentru organizarea acestor evenimente. Astfel, cetățenii aveau ocazia de a afla poveștile tribului (prezentate în piesele tragicilor). Scopul principal era acela de a înțelege adevăratele valori morale ale societății.

Există numeroase dovezi care subliniază popularitatea spectacolelor de teatru în cetățile grecești de la Marea Neagră. Se presupune că cetatea Tomis avea un edificiu teatral încă din secolul al III -lea î.Hr.

Spațiul dobrogean oferă decoruri ideale pentru montarea de spectacole de teatru antic. La începutul secolului XX s-au făcut montări pe baza unor piese antice și acestea au fost susținute în spațiul convențional al scenei, dar și în aer liber. La scurt timp după înființarea Teatrului de Stat din Constanța, au existat numeroase montări de acest soi de teatru. Ele au fost menite să accentueze apartenența noastră istorică.

Dacă grecii, adevărații întemeietori ai teatrului european, se mândreau cu manifestările lor teatrale, la noi, actorii trăiesc într-un anonimat rușinos, în ciuda existenței lor scenice marcate de pasiune, emoție, entuziasm, și nu în ultimul rând de un consum energetic excepțional.

Tragedia care a fost pusă în scenă anul acesta, Antigona de Sofocle, a fost considerată de Hegel „modelul absolut al tragediei”. În fiecare an, cadrele didactice și studenții de la actorie și coregrafie (Facultatea de Arte a Universității „Ovidius” Constanța) fac o demonstrație de voință, implicare și talent. Teatrul antic are o vechime în spațiul spiritual dobrogean și e păcat să fie lăsat undeva în umbră.


Teatrul antic – un fenomen de cultură și istorie în spațiul dobrogean


Redactor: Geta Huncanu Răvdan

Editor: Mona Lisa

Foto: Ovidiu Oprea


logo12

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d blogeri ca acesta: