Povestea Morii Vechi

  • photo - copie 2
  • photo - copie 3
  • photo - copie
  • photo

Renăscută din pasiune pentru produsele tradiţionale, Moara Veche din Cumpăna dă viaţă produselor autentice. Matei Florin, managerul atelierului de produse artizanale, s-a pregătit să lucreze în publicitate. Cândva, familia sa a avut o moară pe Teleajen, iar nostalgia acelor vremuri şi poveştile bunicilor despre pâinea aburindă şi frumos mirositoare, l-au făcut pe tânărul brutar să caute reţete vechi prin sertare de mult uitate, reţete transmise din generaţie în generaţie. Din pâinea sa cu adevărat specială, coaptă pe vatră şi plămădită cu maia, au gustat diferite personalități.

Cum aţi ajuns să descoperiţi această pasiune pentru pâine şi tradiţii?

Dragostea pentru pâine şi tradiţii am moştenit-o de la bunicii mei, oameni cu respect faţă de pământul străbun. De mic copil mergeam „La MOARĂ” şi aşa am descoperit că se plămădeşte pâine de 2 ori pe săptămână, în zilele de post. Am învăţat de la bunici că pâinea este Sfântă. Se bagă în cuptor cu mâna dreaptă, iar împreună cu sarea este lipsită de orice conotaţie negativă. După ce era scoasă din cuptorul de lut, era învelită cu un ștergar alb şi aşezată la loc de cinste. Înainte de a lua masa, bunicul făcea semnul crucii, o închina de trei ori la grindă, o frângea şi ne-o împărţea cu bucurie. Nu aveam voie să aruncăm pâine. Este semn rău! Bunica o aşeza lângă icoană, ca să fie belşug şi bunăstare în familie.

Aţi fost ambasadorul comunei Cumpăna la numeroase târguri şi evenimente. Cum este primită „Pâinea de Cumpăna”?

Am reprezentat cu mândrie Comuna Cumpăna la numeroase târguri şi expozitii dedicate vieţii satului, iar cei ce au gustat din pâinea noastră au fost interesaţi şi de povestea localităţii şi de oamenii ei. De aceea, îmi doresc ca pâinea de Cumpăna să devină un simbol local, cu rezonanţă la nivel naţional şi internaţional, un liant între tradiție, oameni şi localitate.

Cu ajutorul bunicului meu, am renăscut pita străveche, folosind fermenţi naturali din vin, lapte şi miere.

Plămădită cu mult drag după tradiţia străveche a familiei, descântată cu vin şi busuioc, pâinea noastră vă aduce gustul copilăriei. Aceasta ia forme unice, inspirate din folclorul autentic: „Potcoava Murgului”, „Roata Morii”(o pâine sfântă ce are crucea sf. Andrei). O pâine de suflet este „Traista Țăranului”, creată în cinstea bunicului meu, om de țară iubitor. Această pită este umplută cu brânză, slană, ceapă, cartof, aromată cu mărar şi unsă cu vin, mălai şi busuioc. Este o pâine ce aduce abundenţa pământului străbun în casele voastre. „Traista Bunicii” este o pită realizată pentru bunica, femeie cu suflet cald şi iubitor. Traista este plămădită cu făină neagră şi secară, aromată cu fenicul, umplută cu nuci şi stafide, unsă cu miere şi nuci. Este o pâine aducătoare de linişte şi căldură în familie. Pâinea „Capul de Bour” este inspirată din istoria locului(un cap de bour inconjurat de spice de grâu, ce datează din sec. II î. Hr.). Pâinea este plămădită cu făină neagră şi făină de secară, asezonată cu prune uscate la foc de lemne şi nuci, aromată cu fenicul(stimulează creativitatea lăsată de la strămoși). De la Moară mai puteţi comanda şi „Lupul Dacic” sub formă de arc, inspirată din cultura dacilor, viteji luptători. Pita este făurită din făină de grâu dur, bătută cu solzi de secară, in şi busuioc. Este o pită ce te apără de vrăşmaşi şi duhuri rele.

Mona Lisa

Foto: arhivă personală

1 Response

  1. Wishwell Clara spune:

    Mi-ar face placere sa gust candva paine romaneasca traditionala in locul celeia sfaramicioasa cu aditivi in ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d blogeri ca acesta: