„…oamenii sunt cei care ucid oameni, arma neatinsă de mână omenească nu poate ucide nici măcar un şoarece.”

Omul si arma

Dintotdeauna, cu mult înainte ca omul să se numească om, destinul ori întâmplarea, chiar viața și moartea au atârnat de vârfurile unor unelte confecționate pentru scopuri din ce în ce mai specifice. Constrânși de natură, amenințați de claustrare și implicit de extincție, hominizii erelor lemnului, osului și pietrei au deprins a făuri și a mânui obiecte durabile și primejdioase, fără de care viața ar fi fost imposibilă. Și cea mai importantă descoperire a speciei, focul, l-a ridicat pe om către cer.

Ființa cea mai fragilă din univers, născută în durere și teamă, are o soartă potrivnică. Fără blană deasă, pene sau solzi, fără gheare tăioase ori copite tari, fără coarne sau colți, fără un auz prea sensibil, vreun miros pătrunzător sau vedere nocturnă, fără aripi și măcar o coadă de ar fi avut, omul crește greu și chinuit, maturizându-se în decenii, dar trăind o viață scurtă și precară.  Din ceasul în care omul a luat în stăpânire focul şi s-a urcat pe cal, lumea a devenit dintr-o dată mai mică. Natura oarbă a început să piardă în faţa iscusinţei şi lăcomiei călăreţului. Atunci când pânza corăbiei s-a ridicat în bătaia vântului, iar mările şi oceanele au fost înfrânte, lumea a devenit mai mică. Motorul, avionul, telefonul, televiziunea, internetul, medicina avansată, iată atâtea binefaceri pe care demonul Progres le-a adus oamenilor, cerându-le în schimb mai nimic… doar sufletele. Şi omenirea şi-a frecat mâinile, bucuroasă de un aşa chilipir.

Bățul și pietroiul, pe care cimpanzeul le transformă în ciomag și proiectil, sunt începutul a ceea ce vom numi pentru totdeauna a fi o armă. „There’s a beast in every man. And it stirs when you put a sword in his hand.” afirma Ser Jorah Mormont în Game of Thrones, enunțând un adevăr profund omenesc. Fascinația pe care vederea și atingerea metalului o exercită asupra pshicului uman e una dintre temele accesate de către cercetători și istorici militari. Aproape orice obiect care poate fi apucat cu mâna, împins sau aruncat prin intenție, este o armă potențială. Conceptul poate fi extins către domeniul substanțelor periculoase, către armele bacteriologice, chimice, electronice, atomice sau chiar psihotronice. Imaginația umană și ingeniozitatea malefică sunt inepuizabile atunci când e vorba de rafinamentul instrumentelor de tortură fizică sau psihică şi de supremația în luptă. Distincția dintre armele de vânătoare și cele de război este ușor de făcut de cele mai multe ori, cu observația că omul înarmat este cel mai periculos vânat. Cunoscând acest aspect, cele mai multe state ale lumii și-au dezarmat cetățenii, păstrând privilegiul și avantajul de putere pe care îl conferă posesia unei arme doar pentru numărul restrâns al reprezentanților autorității.

Prin educația de masă, inoculându-se popoarelor spiritul gregar și pașnic al noncombatului, stingându-se cu grijă valorile eroice și cavalerești, erodând mentalul colectiv prin propagandă și dezinformare, umanitatea a pierdut gustul echilibrului adus de posibilitatea unei riposte în fața abuzului și nedreptății. Omul neînarmat a fost redus la nivelul sclavului căruia i s-a dat legea, munca, sportul și alcoolul. Divertismentul violent și îndoielnic face recurs la instinctele adormite ale telespectatorului, răscolindu-i orgoliile amorțite. Spectrul războiului, reafișat în termenii moderni, e doar unul dintre argumentele pentru care omul vremurilor noastre e nevoit să mai privescă în urmă…

„Cineva m-a întrebat odată cum pot dormi liniştit noaptea ştiind că armele inventate de mine au ucis milioane de oameni, unii dintre ei fiind nevinovaţi. I-am răspuns că nu am nicio problemă de conştiinţă, deoarece oamenii sunt cei care ucid oameni, arma neatinsă de mână omenească nu poate ucide nici măcar un şoarece.” răspunde senin Mihail Timofeevici Kalașnikov.


„…oamenii sunt cei care ucid oameni, arma neatinsă de mână omenească nu poate ucide nici măcar un şoarece.”


Redactor: Iulian Grigore

Editor: Mona Lisa

Foto: Mihaela Iordan


logo12

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d blogeri ca acesta: