Piticii de la o grădiniță constănțeană – agenți în „Patrula de Reciclare”?

Poluarea mediului nu este o problemă de actualitate. Anul 1970 și-a lăsat amprenta în istoria ecologiștilor, fiind perioada în care au apărut cele mai multe atenționări cu privire la colectarea necorespunzătoare a deșeurilor.

battery-terminals-296802_960_720

În România, legile care fac referire la acest subiect controversat sunt numeroase, însă nu sunt de neglijat nici cele dictate de către Uniunea Europeană. În pofida aspectului menționat anterior, colectarea selectivă a deşeurilor nu este răspândită pe scară largă. Astfel, se ajunge într-un punct mort ce nu reprezintă altceva decât ineficienţa unor acte normative. Uneori, acțiunile săvârșite din proprie iniţiativă şi din convingeri sănătoase dau roade bune. Implicarea celor mici este esențială în contextul unei reciclări conștiincioase. Tânăra generație are acces la informație și la o înțelegere optimă în ceea ce privește modalitatea care ne garantează un viitor curat.

Proiectul „Patrula de Reciclare”, inițiat de Asociația RoRec din București, s-a făcut remarcat la nivel național. Inițiatorii acestui proiect au pornit la drum, având ambiția de a face lucrurile să meargă într-o direcție pozitivă pentru societate. Din anul 2011 şi până în prezent, agenții ecologiști au colectat 1.300.000 kg de deşeuri electrice şi electronice din întreaga ţară. La această acțiune au fost antrenaţi peste 70.000 de liceeni, elevi şi chiar preşcolari, iar sprijinul acestora a venit din partea unui număr impresionant de cadre didactice. Nu mai puțin de 1800 de profesori s-au implicat în proiectul Patrulei de Reciclare. Orașul de la malul mării s-a alăturat echipei naționale prin prisma celor 15 Agenţi ai Patrulei de Reciclare din cadrul Grădiniţei ,,Căsuţa de Turtă Dulce” din Municipiul Constanţa. Deși sunt la stadiul de preșcolari, cei 15 copii, coordonaţi de către educatoarea lor, doamna Delia Pîrlog, și-au unit forțele pentru a putea curăţa mediul în care trăiesc. Ei au înțeles cât de important este pentru omenire să protejăm mediul înconjurător. Chiar dacă activitățile zilnice ne încorsetează timpul, părinții nu s-au sustras de la activitate, ci, atraşi de dorinţa celor mici de a fi mai buni, au lucrat cot la cot cu educatorii și preşcolarii.

Colectarea selectivă a deşeurilor reciclabile, în special a celor cu efect nociv de lungă durată asupra mediului, ar trebui să angreneze un număr cât mai mare de oameni. În acest fel, toate aparatele electrice şi electronice uzate se vor direcționa către centrele de reciclare. Sortarea materialelor refolosibile este la îndemâna oricui și constituie prima etapă din procesul de reciclare.

Nu putem decât să le mulțumim celor 15 agenți constănțeni, doamnei educatoare Delia Pîrlog, dar şi directoarei, doamna Ilie Lidia-Oana, pentru implicarea în acțiunile „Patrulei de Reciclare”! Ingredientele succesului, în acest caz, sunt dorința de a proteja mediul, munca în echipă și perseverența celor mici.


Piticii de la o grădiniță constănțeană – agenți în „Patrula de Reciclare”?


Redactor: Inna Manu

Editor: Mona Lisa

Foto: pixabay.com


logo12

1 Response

  1. Ioana spune:

    Foarte frumos – și ce fac cei mici, și faptul că vorbiți despre asta. E incredibil cât de greu renunță oamenii la niște vechituri pe care nu le mai ating de ani de zile! Până și eu m-am luptat cu mama – care, de altfel, e un om educat și modern, trăiește la oraș, are internet, mă rog, e un om informat. Și, totuși, până anul trecut, avea în apartament vreo 12 aparate electrice care nu mai funcționau de ani de zile. M-am tot ținut de capul ei să le dea la reciclat, mai ales că știam de multă vreme de serviciul ăsta iar eu, una scăpasem de toate electricele pe care nu le mai foloseam și eram foarte fericită. Culmea ironiei, știți cine a convins-o? Un elev de-al ei (e profesoară la o școala de arta), care era agent al Patrulei, la scoala generala. Așa că, după ce mi-am ieșit din minți încercând s-o determin să scape de deseurile alea, vine mama la mine cu un fluturas de Patrulă și-mi zice că le dă la RoRec, pentru Radu (elevul cu pricina) :))) M-a apucat și râsul… în fine, uite, deci, că funcționează treaba asta cu implicarea tinerilor. Foarte bine! Să convingă cât mai mulți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d blogeri ca acesta: