Madeleine Vionnet, regina tăieturii pe bie

Madeleine Vionnet este o zeiță a modei pe care foarte puțini și-o amintesc. Artista a creat ținute cu adevărat senzaționale pentru contemporanele ei, producând furori în lumea designului. Madeleine a introdus o masă de lucruri noi, de neînlocuit și preluate de toți marii creatori de modă ce o vor succede.

„Regina tăieturii pe bie” a fost cea care a reușit să inventeze o nouă croială menită să acopere golul creat de scoaterea corsetelor din uz. Este vorba despre tăietura pe diagonală. Designerul a înțeles nevoia unor piese care ar scoate în evidență splendoarea corpului feminin și a lăsat stofa să curgă ușor și liber pe linia taliei și a șoldurilor.

Se spune că micuța Madeleine își dorea mult să devină sculptor, dar a simțit încă din fragedă copilărie o atracție pentru lumea modei. S-a născut în anul 1876, în orășelul Alberville din Franța, într-o familie modestă. Începând cu vârsta de 12 ani, ea a fost nevoită să își câștige singură existența. Astfel, a ajuns să fie ucenică la o croitoreasă locală. Viitorul nu îi promitea nimic bun, în condițiile în care i se refuza șansa la o educație școlară. La vârsta de 17 ani era deja o croitoreasă experimentată. Madeleine a ajuns în Paris și s-a angajat la casa de modă „Vincent”, dar acest aspect nu a produs nicio schimbare în viața ei. Viața grea din copilărie s-a dovedit nocivă chiar și la maturitate, artista concentrându-se mai mult asupra muncii.

Madeleine Vionnet s-a căsătorit la 18 ani și a născut o fetiță pe care a pierdut-o la scurt timp. După moartea copilului, s-a concentrat și mai mult asupra muncii, ajungând să-și ruineze căsnicia. Din acel moment, cel puțin oficial, va rămâne singură pentru întreaga viață. Drama vieții o va face să plece din Paris. Artista se stabilește în Anglia. Inițial, practică croitoria la un spital, apoi la un atelier. După toate aceste ipostaze, Madeleine se angajează la casa de modă a surorilor Callot. Vionnet devine un nume tot mai pronunțat în rândul clientelor de seamă. Dar marea revoluție în modă, pe care tot ea a declanșat-o, s-a datorat scoaterii corsetelor chinuitoare. Ea a fost cea care a susținut că o femeie trebuie să își modeleze corpul prin gimnastică și un stil de viață sănătos, nu cu ajutorul corsetelor. De asemenea, a scurtat rochiile și a eliminat lenjeriile greoaie. Manechinele ei nu purtau mai deloc lenjerie, iar această abordare era prea mult chiar și pentru stilul libertin din Paris.

Regina tăieturii pe bie reușește să-și deschidă propria casă de modă. Aici și-a petrecut cea mai mare parte din viață, dând lumii piese vestimentare care au rămas în pas cu moda. A dus o viață activă din punct de vedere profesional și a luat pauze forțate din cauza celor două războaie mondiale. Madeleine Vionnet, „arhitectul-creator de modă”, se stinge din viață în anul 1975, la vârsta de 99 de ani.


Madeleine Vionnet, regina tăieturii pe bie


Redactor: Inna Manufashion-771573_1280 (1)

Editor: Mona Lisa

Foto: Pixabay


logo12

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d blogeri ca acesta: