Louis de Funès: un pianist devenit unul dintre actorii de neînlocuit

La fel ca Charlie Chaplin, Buster Keaton, Laurel și Hardy, Louis de Funès a fost un veritabil comic de situaţie. El a imitat marii mimi ai cinematografiei americane. S-a făcut remarcat în filme precum Aripioară sau picior? (L’Aile ou la Cuisse?), Prostănacul (Le Corniaud) și Marele restaurant (Le Grand Restaurant). Oscar este un alt film de succes. În această comedie, Louis de Funès interpretează un industriaș pe nume Bertrand Barnier care descoperă într-o zi că fiica sa este însărcinată cu un angajat. O serie de situații tragico-comice fac deliciul filmului. Pe de altă parte, Louis de Funès a fost un clovn cu expresii faciale incredibile şi o încântare pentru copii.

În viața sa privată, actorul nu a fost un tip foarte amuzant. Colegii săi de film, actorii, producătorii, nu-l plăceau prea mult, însă el a avut audienţă și priză la public. Funès era un bărbat timid si extrem de economic. După o zi de filmare, el nu-și dorea să petreacă, ci îi plăcea să cultive trandafiri şi să se ocupe de grădina sa de legume. Succesul său întârziat este explicat prin viața lui privată. Și-a început cariera artistică ca pianist și apoi a trecut la rolul de figurant. Într-o dimineață, a primit un rol pricipal. Această ipostază i-a adus puţin dispreț din partea unor actori precum Jean Marais. Un actor care îi seamănă este Christian Clavier. Acesta este mic și nervos ca el, are gesturi și expresii faciale asemănătoare, însă nu cred că există cineva comparabil în zilele noastre. Louis de Funès este unul dintre actorii de neînlocuit. 

Louis a fost căsătorit de două ori. Din prima sa căsnicie, cu Germaine Louise Elodie Carroyer, a rezultat un băiat: Daniel Charles Louis. Pe 13 noiembrie 1942, actorul a divorțat și s-a recăsătorit pe 20 aprilie 1943 cu Jeanne Augustine Barthélémy, strănepoata lui Guy de Maupassant. În anul 1944 se naște al doilea fiu, Patrick Charles (actualmente medic radiolog). Unul din fiii săi, Olivier Pierre de Funès, a apărut în mai multe filme alături de el. Uneori, a jucat chiar rolul fiului personajului interpretat de Louis. Acesta a renunțat la cariera de actor și a devenit pilot de avion la compania Air France.

Louis de Funès a încetat din viață din cauza unui infarct. Marele comic a fost înmormântat în grădina castelului soției sale. În cinstea sa, a fost numită o specie de trandafir.


Louis de Funès

DSC_0001


Redactor: Mihaela Pațachia

Editor: Mona Lisa

Foto: Oprea Ovidiu


logo12

2 Responses

  1. Wishwell Clara spune:

    A fost intr-adevar un actor mare. Cel mai mult mi-au placut Marele Restaurant, Oscar si Avarul.

  2. Wishwell Clara spune:

    Un alt film cunoscut cu Louis de Funès este Omul Orchestra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d blogeri ca acesta: