Istoria dansului grecesc

DSC_3037

Dansul a avut un rol important în viaţa grecilor. Grecii n-au renunţat la dans nici în perioada bizantină (la constrângerea Bisericii), nici în perioada ocupaţiei turceşti. Astfel, ei au creat dansuri dedicate eroilor revoluţionari şi dorinţei de libertate. Un exemplu este dansul Zaloggos.

Dansurile sunt transmise din generaţie în generaţie pentru a-i încuraja pe tineri să nu-şi uite tradiţiile. Există unele asemănări între dansurile greceşti din timpuri diferite: ţinuta corpului, formaţia de dansatori, batista şi celelalte obiecte purtate în timpul dansului.

Dansul lui Tezeu sau Siganos. Numele dansului își are rădăcinile în povestea lui Tezeu care a ucis minotaurul în labirintul din Knossos. Acesta reprezintă un dans de nuntă, mirele fiind cel care conduce pentru reuşita lui în traversarea labirintului vieţii.

Sirtaki era foarte întâlnit în tavernele din oraşe. Dansul amintit anterior este o combinaţie între partea lentă şi partea rapidă şi se dansează cu mâinile pe umeri.

Ballos se dansează pe perechi.

Kalamatiano – denumit după un cântec despre Kalamata sau după batistele kalamata. Poate fi dansat după un ritm de 7/8 sau 2/4.

Tsamiko are în spate o poveste, tsamika fiind îmbrăcămintea luptătorilor din munţi în timpul războiului de independenţă al Greciei. Este un dans de băieţi, iar dansatorul are ocazia de a-şi etala talentele acrobate. Ritmul este 3/4, 3/8 sau 6/8.

Ajungem şi la tradiţia grecilor de a sparge farfurii la anumite evenimente. Obiceiul are semnificaţia de uşurare a durerii cauzate de o dragoste romantică. Pe un cântec de dragoste, artistul intensifică ritmul, spărgând farfurii. Tradiţia este considerată periculoasă și dansatorii se rezumă la aruncarea de flori în timpul unui asemenea eveniment.


Istoria dansului grecesc


Redactor: Mihaela Pațachia

Editor: Mona Lisa

Foto: Mihaela Iordan


logo12

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d blogeri ca acesta: