Cărți electronice vs Cărți tipărite

  • _DSC1234

Tehnologia a avansat şi, astfel, a apărut trend-ul cărţilor electronice. Oare de ce tot mai mulţi tineri preferă să citească cărţi de pe tablete, smart-phone-uri şi monitoare? Credeam că aceste gadget-uri sunt utilizate pentru jocuri, sms-uri, convorbiri telefonice, navigarea pe internet sau pe rețelele de socializare.

Inițial, am fost revoltată doar la gândul că următoarele generaţii de copii vor sta cu tableta în braţe, uitând de frumusețea cărților tipărite.

Eu iubesc cărţile şi librăriile. Cum aş putea cumpăra o carte electronică dintr-o librărie?! Dar cum nu poţi să vorbești în necunoștință de cauză sau să îți construiești în minte prejudecăți despre ceva ce nu ai testat încă, am încercat să citesc o carte electronică.

Cititul, indiferent de sursa sa, are avantaje şi dezavantaje. O carte tipărită nu se şterge din greşeală. Ai plăcerea de a îi atinge coperţile şi ilustraţiile. E ușor să folosești un semn de carte pentru a găsi imediat capitolul la care ai rămas. De asemenea, ai posibilitatea de a sublinia pasajul care ţi-a plăcut cel mai mult. Stă în puterea ta să o dăruiești sau să o împrumuţi. Și, de ce nu, să te lauzi cu o bibliotecă mare! Totuşi există şi dezavantaje. Cărţile clasice nu pot fi citite seara fără o lumină potrivită care să nu-ţi obosească ochii, sunt mai scumpe decât cele elecronice, iar unele sunt grele… la propriu! Am început să citesc o carte care avea 1400 de pagini, dar am renunţat după primele două, trei capitole.

Cititul de pe tabletă este mai comod. Reglarea intensității luminii reprezintă un avantaj. Poţi să păstrezi sute de cărţi într-un singur dispozitiv. Cărţile gratuite în format electronic sunt pentru orice buzunar! Am întâmpinat şi mici neplăceri. Atunci când ajungeam la partea cea mai interesantă, îmi apărea un avertisment care specifica descărcarea bateriei.

Ce aş alege eu? Categoric o carte tipărită, dar n-aş renunţa nici la e-book-uri.


Cărți electronice vs Cărți tipărite


Redactor: Mihaela Pațachia

Editor: Mona Lisa

Foto: Octavian Liviu Vasile


logo12

1 Response

  1. Wishwell Clara spune:

    Cand este vorba despre cursuri sau o lectura care imi place mult si vreau sa o pastrez in suflet prefer cartea tiparita. In timp ce pe cea electronica o folosesc atunci cand nu gasesc informatiile pe care le caut in cartile tiparite sau acestea sunt greu de procurat. Mai folosesc e-book-ul atunci cand sunt in tren de exemplu. Dezavantajele cartilor electronice ar fi: caderea internetului, intreruperea curentului electric, publicitatile care apar frecvent pe pagina web blocand accesul la ceea ce vrei sa citesti, unele site-uri care iti cer sa creezi cont pentru a avea acces la cartea respectiva sau care iti cere sa platesti, unele site-uri care te pacalesc cu o versiune beta a cartii. Dupa parerea mea cel mai frecvent dezavantaj este acela ca iti strica vederea. In cazul cartii tiparite este din cauza luminii cat si a felului in care este scrisa (marimea literelor), iar la e-book-uri faptul ca stai cu ochii prea mult la tableta, calculator etc. Daca este si ceva la care trebuie sa te concentrezi problema cu vederea se poate amplifica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d blogeri ca acesta: