Cars

27

Dintotdeauna, oamenii și-au dorit o viață mai bună și au făcut eforturi pentru a se acomoda și a-și adapta propriile necesități la mediu sau, dimpotrivă, de a modifica mediul după cauzalitățile contextuale. Tehnologia și știința, arhanghelii unui adevăr suprem și imuabil, sunt slujitori buni, dar răi stăpâni. Omul, care nu știe sau nu poate, devine aproape ontologic sclavul mașinii și al computerului, piesa cea mai ieftină dintre scaunul automobilului și volan. Consumerismul, noua religie a ultimului secol, a resetat raporturile sociale și interacțiunea umanității cu natura. Și cum nu poate exista o reformă lipsită de criză sau renaștere fără un nou travaliu, iată și o ipotetică explicație pentru sincopele individualității umane.

Pasiunea pentru gadget, pentru strălucirea nichelată a unui accesoriu, dependența de adrenalină, orgoliul dilatat artificial de agresivitatea marketing-ului și chiar competiția socială sunt demonii ce apasă pedala de accelerație la podea.

Efectul de catharsis conduce inexorabil la nirvana, aceea în care muritorul, simțind vibrația cailor putere, apucă pe Apollo de un picior și e fericit. Se simte unic, rege al șoselelor, de neîntrecut, de neoprit, zburând mai repede și mai sus decât șoimii. Surd la teama celor din jur, cu câmpul vizual îngustat de viteză, omul vrea să întreacă orizontul și să învingă timpul în care nu mai încape.

Dincolo de necesitate, mașina a devenit un demon mecanic, însuflețit de proiecția deformată a posesorului, îndreptat împotriva a tot ceea ce e firesc și natural. Metalul, sticla și plasticul devorează în ritmul unor impulsuri electrice oceane de combustibili fosili.

Astfel, în câteva secunde, cel ce se simțea zeu se transformă într-o victimă colaterală, de multe ori atrăgând după sine, drame ce nici nu pot fi bănuite. Automobilul, atât de indispensabil, ca multe alte obiecte ce ne condiționează existența, dobândește valențele celui care îl utilizează. Condus de o persoană responsabilă, ne poartă pe drumuri bune și sigure, îmbogățindu-ne și colorându-ne viața în mod plăcut. Într-o altă combinație însă, poate fi dureros și chiar fatal. Tinerii în special, teribiliști și lipsiți de atât de necesara experiență a vieții, sunt predispuși la acrobațiile care îi mutilează definitiv, pentru un preț atât de mic încât nici nu mai merită amintit. Destule cruci pe marginile șoselelor, asemeni unor autostopiști care au obosit de drum și s-au oprit să moară puțin.

Vom vorbi în numerele viitoare despre mașini, mărci, modele, motoare, drumuri, șoferi, legislație și campanii de prevenire a accidentelor rutiere.

Prevenția este deviza noastră!


Cars


Redactor: Iulian Grigore

Editor: Mona Lisa

Foto: Octavian Liviu Vasile


logo12

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d blogeri ca acesta: