Baletul, o filă din istorie

ballet-dancer-865027_1280

Baletul înseamnă mai mult decât dans. Denumirea se trage de la cuvântul italian „ballare” (în traducere, a dansa). În anul 1400, italianul Domenico Piancenza a scris un tratat despre 20 de tipuri de dans, abordând pentru prima dată noțiunea de balet. El a folosit cuvântul „ballo” în locul cuvâtului „danzo”, iar dansurile despre care a scris purtau denumirea de „baletti” sau „balli”. Acest tip de dans despre care el pomenea nu era pus în scenă. Ulterior, baletul ia naștere și se desfășoară în Franța.

Pe data de 15 octombrie 1581, în cadrul unei petreceri regale comandată de regina Caterine de Medici are loc o petrecere cu tematică artistică. Regina era originară din Italia, iar din acest motiv a chemat din țara sa natală artiști, compozitori și coregrafi. Printre ei s-a numărat și violonistul Balthazar de Beaujoyeoux. El a fost cel care a organizat petrecerea. Spectacolul a rămas în istorie. Se spune că a durat de la ora 22:00 până la ora 03:00 și a fost urmărit de 10.000 de spectatori. A fost prima încercare de a îmbina dansul, muzica, acțiunea și dramatismul. De asemenea, a conținut și texte cu elemente dramatice. Evenimentul a primit denumirea „Le balet comique de la Reine”, termenul „comique” însemnând dramă, nu comedie. Baletul, cunoscut ca un spectacol pentru petrecerile închise, ajunge o adevărată artă scenică în secolul XVIII. Atunci îi este recunoscută calitatea de artă distinctă de mare rafinament. Din acel moment, baletul a fost integrat în spectacolele de operă, balerinii și mișcările lor scenice exprimând emoțiile ce până atunci erau transmise doar de textul interpretului de operă.

De-a lungul secolelor, ținuta scenică pentru balet a suferit și ea schimbări. Până în anul 1681, interpreții baletului erau doar bărbați. Ei purtau pantaloni, mai puțin mulați, și cămăși dantelate. Începând cu acest an, s-a realizat punerea în scenă a pieselor cu personaje feminine. Mille Lafontaine (1665-1738) a fost considerată prima balerină profesionistă, iar primul bărbat care s-a remarcat ca dansator de balet profesionist a fost Lois Pecourt (1655-1729).  Secolul XIX a adus o schimbarea majoră în ținuta de balet. A fost introdusă „tutu” – o rochie complet mulată până la bazin și fustă încrețită din tul, formată din multe straturi. Aceasta pune la vedere piciorul balerinei, permițându-i efectuarea lejeră a mișcărilor acrobatice. O fustă care a stârnit nemulțumiri din partea criticilor, fiind considerată prea îndrăzneață. Schimbarea ținutei a coincis și cu trecerea baletului printr-o renaștere. Ținuta se păstrează si în zilele noastre.

Începând cu sfârșitul secolului XIX și de-a lungul secolului XX, baletul, în țările de origine, Franța și Italia, a rămas în umbră, dar a renăscut în școlile rusești de balet. Rusia este țara în care baletul a ales să rămână și să dea ce e mai bun din el. Astfel, școala de balet din Teatrul Balșoi (Teatrul Mare) ajunge un adevărat etalon în întreaga lume. Teatrul Balșoi a fost fondat în anul 1825, imediat luând naștere și școala de balet ce a dat lumii dansatori profesioniști cu renume. Interesul autorităților pentru acest tip de dans a crescut datorită finanțărilor considerabile. Baletul rusesc a reușit să rămână în această formă, în ciuda valurilor de emigrări săvârșite de artiști de-a lungul timpului.

Inițial, baletul era un dans menit să umple golurile spectacolului. Cu timpul, baletul ajunge să evidențieze dansul scenic. Acesta devine elementul principal, iar celelalte atribuții formează complexul de susținere.


Baletul, o filă din istorie


Redactor: Inna Manu

Editor: Mona Lisa

Foto: Pixabay


logo12

 

 

1 Response

  1. 3 august 2015

    […] De-a lungul secolelor, ținuta scenică pentru balet a suferit și ea schimbări. Până în anul 1681, interpreții baletului erau doar bărbați. Ei purtau pantaloni, mai puțin mulați, și cămăși dantelate. Începând cu acest an, s-a realizat punerea în scenă a pieselor cu personaje feminine. Mille Lafontaine (1665-1738) a fost considerată prima balerină profesionistă, iar primul bărbat care s-a remarcat ca dansator de balet profesionist a fost Lois Pecourt (1655-1729).  Secolul XIX a adus o schimbarea majoră în ținuta de balet. http://revistacuvinte.ro/baletul-o-fila-din-istorie/ […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d blogeri ca acesta: