Aparatul foto

logo12

Camera Foto

Tot mai puțini adolescenți se pot lăuda cu faptul că au ținut în mână o fotografie alb-negru. Nu știu câți dintre ei au idee cum a apărut prima clipă imortalizată. Aparatele ultra moderne funcționează după aceleași principii ca și primele aparate de făcut poze existente în istorie. Totul a început cu descoperirea legilor reflexiei luminii și posibilitatea măririi imaginilor cu ajutorul lentilelor, făcute de astrologul J. Kepler la începutul sec. XVI.  Drept urmare, cu ajutorul acelor lentile, Galileo Galilei a inventat telescopul. Era o descoperire uimitoare! Puteau să vadă imagini inedite, dar se aflau în imposibilitatea de a le imortaliza. Numeroși oameni de știință, alchimiști, pictori, graficieni, etc au lucrat independent sau în parteneriat pentru a înainta spre o descoperire ce urma să schimbe categoric procesul de transmitere de date și informații vizuale.

Lucrul cel mai curios este că nu putem numi o persoană care ar fi inventat aparatul de fotografiat. Știți de ce? Pentru că era o perioadă în care se ducea o luptă pentru a descoperi, a ascunde, a fura și a da informația straină drept cea care iți aparține. Imi și imaginez forfota din jurul acestei teme. Dar istoria ne spune ceva și noi, până la proba contrarie, trebuie să o credem. Se spune că pentru prima dată, cel care a reușit să imortalizeze clipa a fost francezul Jozef  Nicephore  Niepce. Datele istorice ne relatează că Niepce a inventat camera obscură cu sistem de lamele  și un tub mobil drept obiectiv. Astfel, el a fixat o imagine pe o placă metalică acoperită cu argint pur. Se spune că în poză este imaginea de la geamul atelierului său. Istoricii francezi susțin că prima lui fotografie a fost făcută în 1825 și e o imagine a unui copil cu un cal. Dacă e stabilit meritul lui Niepce, de ce istoria ne vorbește și despre alții cum ar fi L. Daguerre și F. Talibot? Și nu doar despre ei. De exemplu, englezul Thomas Wedgwood ar fi cel care, cu aproape 2 decenii înainte, a ajuns la aceste descoperiri, dar, din lipsă de mijloace, a fost nevoit să staționeze. Să ne întoarcem la cei recunoscuți de istorie. Se spune că Niepce a lucrat în parteneriat cu Louis Daguerre, pictor bun la acele vremuri. L-a rugat să păstreze în taină descoperirea, dar Niepce moare în anul 1833 și în anul 1839, pe 07 ianuarie, Daguerre este recunoscut drept autorul invenției. În anul 1835, Wiliam Talbot, un englez, obține primul negativ și apare posibilitatea multiplicării imaginii. Nu știm care este motivul pentru care nu i se recunoaște acest merit până pe data de 25 ianuarie 1839, la scurt timp după ce francezul Dagher a dat piept cu gloria. Descoperirea lui Talbot este primită cu multe ovații, așa cum pozele lui erau mai clare și ușor de multiplicat. Pe 31 ianuarie, a fost recunoscută metoda Talbotipiei. Anul descoperirii fotografiei este considerat anul 1839. După 100 de ani de la moartea sa, lui Niepce i s-a acordat dreptul de autor pentru prima poză făcută. Acest fapt a fost inscripționat și pe mormântul lui din Varenna. Poza a fost datată cu 1826. Unde e adevărul? Până să apară prima poză și primul aparat de fotografiat, au contribuit cu  descoperiri mult mai multe fețe nerecunoscute de istorie. De exemplu, John Herschel, în anul 1819, a descris cu lux de amănunte proprietățile hiposulfitului de sodiu care urma să devină fixatorul fotografiei. Problema cea mai mare era mărimea aparatului de fotografiat. Nu era ușor de transportat, iar realitatea de atunci începea să ceară dovezi vizuale la știrile tipărite. În anul 1884, George Eastman inventează primul negativ pe bandă de nitroceluloză. Aceasta a dus rapid la fabricarea aparatelor de fotografiat portabile.  De aici și până la pozele color a mai rămas un singur pas.

După scrierile musulmane, Ibn al-Haytham a fost cel care a inventat pentru prima dată “qamara”, în traducere din arabă însemnând „camera întunecată” sau „camera obscură”.

Curiozitate: Grecii antici considerau că ochiul uman emite lumină, iar omul vede datorită acestui fapt. Ibn al-Haytham, matematician musulman, astronom și fizician din sec. X  a scris, pentru prima dată, despre lumina care pătrunde în ochi. Urmărind cum lumina pătrunde prin obloane, a ajuns la concluzia că tabloul este mai clar pe măsură ce crăpătura este mai mică.


Aparatul foto


Redactor: Inna Manu

Editor: Mona Lisa

Foto: Mihaela Iordan


logo12

5 Responses

 1. eebest8 spune:

  I truly appreciate this blog post.Much thanks again. Cool.

 2. Fantastic post.Really thank you! Want more.

 3. Thanks again for the article.Really looking forward to read more. Keep writing.

 4. draqulea spune:

  Nu stiu daca esti pasionata de fotografie, eu sunt si sper ca intr.o zi sa reusesc sa imi achizitionez un aparat foto cel putin semi-proffi, insa articolul tau mi.a reimprospatat memoria cu ceva ce uitasem de mult….eu un pasionat al fotografiei. Thanks Inna Manu, you are great!

 5. Wishwell Clara spune:

  Mi-a placut cum ati prezentat istoria aparatului de fotografiat. Nu am stiut ca au fost mai multi care putin cate putin au ajutat la obtinearea lui.
  Interesant articolul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d blogeri ca acesta: