100% wood

  • DSC_4255
  • DSC_4517

Pe mulţi ne urmăreşte gândul de a ne construi o casă din lemn. Motivul este cel ecologic, dar nu mai puţin important: dorinţa de a economisi.

Referitor la economisit, am rezervări. Poate acum 10-15 ani, atunci când lemnul era mult mai ieftin, ar fi ieşit o diferenţă de preţ. Acum, o casă construită din lemn bun, cu temelie trainică, cu materiale auxiliare de calitate şi finisată, nu are cum să coste mai puţin decât una din materialele clasice de construcție. Dând câteva telefoane pe la nişte firme de contrucţie din zonă, am ajuns la concluzia că o casă din buşteni, de aproximativ 75mp (suprafaţa ce intră în contact cu solul), ar costa în jur de 50 000 euro.

Durabilitatea unei case din lemn se estimează cam la 400 de ani, cu condiţia sa fie din lemn impregnat/prelucrat cu solutii anti: insecte, mucegai, rozătoare, ciupercă ce cauzează putrezirea(mai ales în zonele cu mai multă umezeală).

O casă din lemn, chiar dacă este 100% din lemn pur, se aşează pe o temelie din beton pentru a-i oferi o stabilitate şi o durabilitate mai mare. Se preferă lemnul proaspăt tăiat, încă verde. Ar fi bine să îl cumpăraţi cu tot cu coajă, în stare brută. Pentru decojire, se apelează la ateliere speciale. De preferat sunt buştenii de pin sau cedru. Diametrul se recomandă a nu fi mai mic de 200 mm pentru case sezoniere şi 220 mm pentru cele locuite permanent. E bine să se ţină cont de acest aspect. Astfel, cu cât diametrul e mai mare, cu atât va oferi o izolaţie mai bună. Iarna va păstra căldura, iar vara va menţine un ambient răcoros.

Tot mai multe oferte apar pe piaţă pentru case din buşteni. Este bine de ştiut că o casă din lemn nu poate fi proiectată şi construită în grabă. Chiar dacă este cunoscut faptul că se construieşte toată odată, nu pe rând câte un perete, procesul este anevoios din cauza legăturilor dintre buşteni. Mai mult decât atât, o casă de acest fel, după ce a fost finalizată, nu poate fi locuită timp de 6 luni. În acest timp, de regulă, se prelucrează lemnul şi se aplică finisajele.

Unul dintre principalele avantaje ale casei din lemn este aspectul rustic, atractiv. La fel de mult contează şi durabilitatea, precum şi capacitatea de a menţine o atmosferă placută în interior pe durata a toate sezoanele.

O casă din lemn are proprietatea de a trosni, mai ales în timpul iernii. E un fenomen normal, datorat diferenţei de temperatură dintre interior şi exterior şi condensului care se formează între încheieturile buştenilor.

Ferestrele se recomandă să fie şi ele din lemn, capabile să respire împreună cu pereţii.

În ciuda faptului că într-o astfel de casă micro-climatul se păstrează la un nivel favorabil, se indică instalarea aparatelor de aerisire, care ar face schimb direct între aerul din casă şi cel proaspăt(mai ales la construcţiile de peste 100 mp. în bucătărie, baie/băi sau în saună).

Concluzia o trage fiecare, în funcţie de ce are în buzunar şi cât de mult îşi doreşte o astfel de casă.

O casă naturală este o casă care respiră!


100% WOOD


Redactor: Inna Manu

Editor: Mona Lisa

Foto: Octavian Liviu Vasile


logo12 

1 Response

  1. 2 august 2015

    […] O casă din lemn, chiar dacă este 100% din lemn pur, se aşează pe o temelie din beton pentru a-i oferi o stabilitate şi o durabilitate mai mare. Se preferă lemnul proaspăt tăiat, încă verde. Ar fi bine să îl cumpăraţi cu tot cu coajă, în stare brută. Pentru decojire, se apelează la ateliere speciale. De preferat sunt buştenii de pin sau cedru. Diametrul se recomandă a nu fi mai mic de 200 mm pentru case sezoniere şi 220 mm pentru cele locuite permanent. E bine să se ţină cont de acest aspect. Astfel, cu cât diametrul e mai marehttp://revistacuvinte.ro/100-wood/ […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d blogeri ca acesta: